Woocommerce ile Firma Olmadan E-Ticaret Yapmak
Firma olmadan e-ticaret yapmak isteyen bir çok internet girişimcisi var! Ne yazık ki bankalar firma olmadan sanal pos vermedikleri için bu girişimciler alternatif ödeme yöntemlerini keşfetmeye çalışıyor.
Önceden paypal vardı ve woocommerce üzerinden kolayca siteye entegre edilip paypal güvenli ödeme ile tahsilat yapılabiliyordu. Paypal' ın Türkiye faaliyetleri durduğu için woocommerce'de paypal alternatifi çözümler üretilmeye başlandı. Aslında birden çok paypal alternatifi ödeme alma sistemi var fakat bu rehberde %100 yerli bir ödeme sistemi olan Shopier ile woocommerce entegrasyonunu sizlerle paylaşacağım.
Öncelikle bu rehber oldukça uzun ve kapsamlı bir rehber olduğu için bu blogda ki her makalede olduğu gibi yine içindekiler ile konuları başlıklar halinde bölmeye çalışacağım. Uygulaması oldukça keyifli bir yöntem olduğu için uzun olmasına rağmen sıkılmadan uygulayacağınıza inanıyorum.
Kullanım Alanları
Firma olmadan E-ticaret yapmak veya internetten satış yapmak için bu sistemi sıfır maliyetle kurabilirsiniz. Tabiiki bazı avantajları olduğu gibi dezavantajları da yok değil bu rehberde bunların tümünden bahsedeceğim fakat öncelikle shopier ile firmasız online ödeme alma işlemi hangi projelerde kullanılır buna değinelim.
Aslında e-ticaret çatısı altında firmasız online ödeme alma sistemini bir çok alanda kullanabilirsiniz. Şu an akla gelenlerden bazılarını listelemeye çalışacağım.
Firma Olmadan Sanal Pos Ödeme Alma Sistemine Giriş
Düşünün;
Bir firmanız yok fakat ürünlerinizi ve hizmetlerinizi internet üzerinden satmak istiyorsunuz bunun için yapmanız gereken hemen hemen sıfır maliyetli woocommerce destekli online bir mağaza kurmak!
Mağazanıza ürün ve hizmetlerinizi ekledikten sonra sıra satışlar sırasında ödeme almaya gelince mevcut şartlarda banka havalesinden başka bir alternatif görünmüyor. Fakat bu yıl ortaya çıkan shopier adındaki online ödeme alma sistemi sayesinde shopier in woocommerce eklentisi ile belirli bir komisyon karşılığında kredi kartı ile ödeme almak mümkün. Hatta ödemeleri taksitle bile alanıza imkan sağlıyor.
Avantajlar ve Dezavantajlar
Başlangıçta bu sistem firmaya gerek olmadığı için avantajlı görünse de işlem hacmi arttığında yasal sorunları tetikleyebiliyor. Shopier ile sanal pos sistemini woocommerce üzerine kurup satış işlemlerine başladıktan sonra shopier sizin banka hesabınıza aylık olarak bakiyenizi yatırmaya başlar. Eğer bu yolla yıllık 23.000 TL ye kadar kazanç sağlanırsa herhangi bir sorun yok (kesin olmamakla birlikte) fakat bu sınır aşıldığında mali takibe girme riski çok büyüktür. Bu tutarın üzerindeki nakit akışlarının vergilendirilmesi gerekir gelir vergisine tabi olarak devlete bu tutar üzerinden vergi ödenmesi zorunludur.
Aslına bakıldığında yıllık 25.000 TL lik net kar ayda 2.000 TL ye yaklaşan bir sürekli gelir demek yeni şirketlerin ilk yıl vergi verme yükümlülüğü olmadığı için en azından ilk yıl firmasız (23.000 geçmemek şartıyla) ikinci yıl işler yolunda giderse artık en azından bir şahıs şirketi kurmak gerekmektedir bu yıl sonunda ise şirketin ilk yılı olduğu için gelir vergisinden muaf olursunuz ve böylece e-ticaret hayatınızın ilk iki yılı vergi ile uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Shopier ile satış yapmak için firma/şirket kurmaya gerek yok fakat shopier satış başına sizden komisyon almaktadır. 26.09.2017 itibari ile shopier güncel komisyon oranları aşağıdadır.
TL : %4,99 + 0,49 TL
USD : %5,99 + 0,49 TL
EURO : %5,99 + 0,49 TL
Yukarıdaki oranlar her işlem başına sizden kesilecek olan komisyon oranıdır.
Shopier ile woocommerce üzerinden yaptığınız tüm satışlar yönetim panelinden gerçek amanlı olarak takip edilebiliyor. Rehberin ileriki bölümlerinde bu konuya kısaca değineceğiz.
SHOPİER' ÜYELİĞİ
Shopier üyelik sürecinde manuel olarak yönetici onayına tabi tutulursunuz yani kafanıza göre üye olup satış yapamazsınız. Üyelik sırasında gerçek kimlik bilgilerinizi ve telefonunuzu vermek zorundasınız. Ayrıca satış yapacağınız web sitenizin de çalışır durumda ve akla mantığa yatkın bir proje olması gerekir. Bu şartlar inceleme sonrasında karşılanmazsa üyeliğinizi aktif etmiyorlar.
Shopier 3 yoldan ödeme almayı destekleyen bir sistemdir. Bu arada Shopier, Sabancı Üniversitesi SUCOOL programı tarafından desteklenen ve Sabancı Holding'e bağlı Inovent firmasının ortaklığının bulunduğu finans teknolojileri alanındaki ilk ve tek girişimdir.
Shpier üyelik sonrasında sosyal medya hesaplarından, size tanımlanan link üzerinden ve web sitesinden satış yapmanıza olanak sağlayan bir platformdur. Bu senaryolardan birini veya hepsini kullanabilirsiniz bir kez üyeliğiniz kabul edildikten sonra üç senaryoyu da kullanabilirsiniz. Hatta birden çok web sitesi üzerinden de ödeme alabilmenizi mümkün kılıyor.

Üye olmak için Shopier.com' a gidip aşağıdaki resimdeki gibi formu doldurmanız yeterlidir.

Yukarıdaki formu eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra (tabii ki woocommerce ile web sitenizi oluşturup, ürünlerinizi ekledikten sonraki aşama) kayıt sırasında girdiğiniz e-postanızı kontrol edin. Aşağıdaki gibi bir e-posta alacaksınız.

Bu e-posta sonrası artık web siteniz veya ssyal medya hesaplarınızda ki ürünler yönetici tarafından incelenmeye başlanır. Yaklaşık 1 gün sonra da müşteri temsilcisi tarafından telefon yoluyla aranırsınız sizden projeniz hakkında bilgiler istenir genelde olumlu olarak sonuçlanır ve ardından (olumlu olduğunda) bir e-posta daha alırsınız.

Artık bu aşamadan sonra üyeliğiniz onaylanmış oluyor. Şu andan itibaren sosyal medya üzerinden bile ürünlerinizi kredi kartı ile satabilirsiniz.
Bu rehberde shopier' i woocommerce ile entegre etme anlatılacağı için işlemler henüz bitmedi. Woocommerce, Shopier entegrasyonu için bir eklentiye ihtiyaç var bu eklentiyi internette bulamazsınız eklentiyi shopier üzerinden isteyeceğiz.
Bunun için [email protected] adresine bir e-posta gönderemiz gerekiyor woocommerce için eklenti talebimizi bu mail ile yapıyoruz.
Aşağıdaki gibi bir mail gönderebilirsiniz. Maili onay e-postanız üzerinden yanıtlayarak gönderebilirsiniz.

Kısa bir süre sonra eklentiyi ve eklentinin kurulum dosyalarını size gönderiyorlar. Bu işlemden sonra size aşağıdaki gibi bir mail gelecek.

Gelen mailde bir eklenti birde eklenti kurulum talimatını içeren pdf bulunmakta. Bu dosyayı bilgisayarınızdaki bir klasöre kaydedip shopier woocommerce eklentisinin kurulum adımlarına geçebilirsiniz.
Bu rehberin hazırlandığı tarihte shopier için woocommerce eklenti sürümü Woocommerce_1.0.3.zip olarak gönderilmişti.
Shopier Woocomerce Eklentisinin Kurulumu
Eklenti kurulumu için
1. WordPress Panelinize erişim sağlayarak, sayfanın sol tarafında bulunan menüden Eklentiler>> Yeni Ekle sekmesine tıklayın.
2. Açılan sayfada en üstte sol tarafta bulunan Eklenti Yükle butonuna tıklayınız.
3. Dosya seç sekmesinden shopier modülünün yüklü olduğu dosyadan .zip
uzantılı modül dosyanızı seçerek eklentiyi yükleyin. Devamında eklentiyi etkinleştirin.
Bu adımdan sonra woocommerce ödeme alanında Shopier ödeme geçidinin aktif olduğunu görebilirsiniz.

Bu adımda bir kaç ayar yapmamız gerekecek shopier ayarlarını görüntüleyin.
Bu ayarlar tabında iki tane alanı doldurmanız gerekli. Bunlardan ilki API kullanıcı kodu diğeri ise API şifre bölümüdür.
(Eğer birden çok web sitenizden ödeme almak isterseniz alttaki web site index sayısını girmelisiniz bu örnek tek web sitesi içindir)

Apı anahtarı ve Api şifresini edinmek için shopier yönetim panelini açın ve özelleştirmeler altından api erişimini tıklayın.

Api erişimi alanında api kullanıcı adı ve şifrenizi görebilirsiniz. Bu kodları kopyalayıp eklenti ayarlarındaki ilgili alana yapıştırın ve ayarları kaydedin.

Son olarak yapılması gereken bir işlem daha bulunuyor oda geri dönüş url sidir.
Geri dönüş url si ile müşterinin ödeme yaptıktan sonra sitenizin hangi sayfasına yönlendirileceğini belirlersiniz. Genel bu sayfa hesabım sayfasıdır yani www.siteniz.com/hesabim/orders/ veya woocommerce üzerinde oluşturduğunuz özel bir geri dönüş linki de girilebilir.
Shopier ödeme sistemini Woocommerce üzerinden test etmek
Yukarıdaki adımları eksiksiz olarak tamamladıktan sonra sistemi test etme aşamasına geçebilirsiniz. Bunun için woocommerce ile oluşturduğunuz online mağazanıza 1 TL değerinde bir ürün test ürünü ekleyin.
Ürünü yeni bir kulanıcının gerçek olarak satın aldığı gibi satın alacaksınız. Ürünü sepete ekleyin, yeni bir e-posta ile kendi sitenize üye olun ve sipariş alanlarını doldurun sonrasında kredi kartı ile ödeme seçeneğini seçerek ödeme sayfasına gidin.

Siparişi onayla butonuna tıkladıktan sonra shopier ödeme sayfasına yönlendirileceksiniz.
Bu sayfada kredi kart bilgilerinizi girerek satın alma işlemini gerçekleştirin.

Şimdi öde butonuna tıkladığınızda kartınızdan gerekli tahsilat yapılır ve sonrasında müşteri izin seçtiğiniz eri dönüş url sayfasına yönlendirilir.
Woocommerce panelinizden siparişler tabını görüntüleyerek 1 TL lik siparişin kredi kartı ile tahsil edildiğini kontrol edebilirsiniz.

Shopier yönetim panelinden bakiye ve sipariş kontrolü
Test siparişini girip ödemeyi yaptıktan sonra hemen shopier panelinizi açıp 1 TL lik test bakiyesinin hesabınıza geçtiğini görebilirsiniz.

Ödemenin hesabınıza geçmesi için (tüm siparişler için geçerli) ürünün kargolandığını kargo sekmesinden girmelisiniz. Aksi taktirde shopier üzerinden ödeme almanız mümkün olmuyor.
Shopier Bakiyesini Banka Hesabına Aktarmak
Shopier bankasında biriken bakiyeler belirli periyodlarda banka hesabınıza aktarılır. Bu aktarım sırasında sistem komisyonunu keser ve elinize komisyon kestikten sonraki net tutarı gönderir. Ödeme alabilmek için ürünlerinizi kargo bölümünden gönderildi olarak işaretlemelisiniz.
Ödeme bilgilerini girmek için shopier üye panelinden hesabım sekmesine geçin, banka hesap ve iban numaranızı ilgili alanlara girerek kaydedin.
Sonuç
Sonuç olarak bu rehberdeki adımları uygulayarak sıfır maliyetli olarak bir eticaret sistemi kurabilir, şirket olmadan sanal pos hizmeti alabilir ve yine şirketsiz olarak kredi kartı tahsilatı (taksitle bile) yapabilirsiniz.
Bu yöntem genellikle el yapımı ürünler ve dijital ürünler satışında kullanılabilir daha büyük ticaret ve işlem hacmine sahip bir online mağaza projeniz varsa bunun için bir şirkete sahip olmak ve devlete gelir vergisi ödemekle yükümlü olduğunuzu unutmayın.